Lavella

Lavella en svensktillverkad plastfasad

Lavella fanns på den svenska marknaden sedan 70-talet och bestod från början av såväl färgad som vit fasad.  De färgade försvann efter ett tag och de vita var de som uppskattades av husägarna. Anledningen till detta är troligtvis att man inte vill ha en produkt som bleknar i sitt sortiment.

Lavella har funnits tillräckligt länge för att man skall kunna ge ett objektivt omdöme om dess kvalité tycker vi. Detta är vår egen uppfattning och inget vetenskapligt test. Tilläggas bör att det spelar säkert stor roll hur utsatt fasaden är för väder och vind så ta våra synpunkter med en liten nypa salt.

Innan vi går in på vår uppfattning om Lavella så vill vi bara säga att du hittar en modern variant av Lavella som kallas för Classic panelen här. Den stora bilden ovanför visar Classicpanelen lutandes mot en fasad klädd med Lavella.

Färgad fasad

De färgade fasaderna är efter 40 år väldigt blekta och kan nog knappast anses vara något man gärna har på sitt hus. Men allt bleknar och 40 års livslängd får nog ändå anses som ett gott betyg.

Vit fasad

Dess vita variant har efter 40år lite matt yta och den är inte riktigt lika blank och fin som den var i början. Men det är absolut en godtagbar förändring efter så lång tid. Tack vare att det inte sker någon blekning av vitt så skulle kan vi säga att en vit lavellafasad klarar sig långt mer än 40 år.

Elasticitet i materialet

Vi skulle nog påstå att efter 40 år så är materialet ungefär lika följsamt som när det var nytt. Möjligtvis en aning sprödare men inte mycket. Ett gott betyg.

Lavellaspont, ett väldigt tunt material

En nackdel med denna typ av material är att det är tunt, väldigt tunnt. På grund av detta så är det svårt att få till en bra funktion kring fönster och vid genomföringar. Att det är tunt gör att det i princip inte finns någonting att foga emot om man vill använda sig av fogmassa eller någon annan form av tätningsmassa. Lavellas godstjocklek är tre gånger kraftigare än dess nordamerikanska syster Kaycan som är än tunnare.

Fladdrig fasad

PVC rör sig i takt med att temperaturen växlar. När man monterar en Lavellafasad så skruvar man inte hårt utan man låter alla skruvar sitta någon millimeter ut för att tillåta att materialet rör sig. Detta kan vara ett problem men tack vare att Lavellan är såpass kraftig så blir intrycket gott.

Yta

Ytan är slät och lite halvblank.

Genomföringar och ventiler

Att få till bra genomföringar i en Lavellafasad är lite problematiskt. Dessa blir inte helt täta utan fogmassa och då inte materialet är lämpligt för att fogas så blir det lite svårt att få till det på ett bra sätt. Det är möjligt att det går att dra åt panelen för att i största mån hindra rörelser och efter det ändå använda fogmassa, men det är fortfarande ett riskområde.

I profil:

Plastpanel av Lavella

Skadad panel:

Lavella är känslig för stötar