Lavella

Lavella en svensktillverkad plastfasad

Lavella har funnits på den svenska marknaden sedan 60-talet och bestod från början av såväl färgad som vit fasad.  De färgade försvann efter ett tag och de vita var de som uppskattades av husägarna. Anledningen till detta är troligtvis att man inte vill ha en produkt som bleknar.

Lavella har funnits tillräckligt länge för att man skall kunna ge ett objektivt omdöme om dess kvalité tycker vi. Detta är vår egen uppfattning och inget vetenskapligt test. Tilläggas bör att det spelar säkert stor roll hur utsatt fasaden är för väder och vind så ta våra synpunkter med en liten nypa salt.

Innan vi går in på vår uppfattning om Lavella så vill vi bara säga att då fasaden nu suttit på hus i över 60 år så är det uppenbart en extremt bra fasad.

Färgad fasad

De färgade fasaderna är efter 60 år väldigt blekta och kan nog knappast anses vara något man gärna har på sitt hus. Men allt bleknar och 40 års livslängd får nog ändå anses som ett gott betyg.

Vit fasad

Dess vita variant har efter 40år lite matt yta och den är inte riktigt lika blank som den var i början. Men det är absolut en godtagbar förändring efter så lång tid. Tack vare att det inte sker någon blekning av vitt så skulle kan vi säga att en vit lavellafasad klarar sig långt mer än 60 år.

Elasticitet i materialet

Vi skulle nog påstå att efter 40 år så är materialet ungefär lika följsamt som när det var nytt. Möjligtvis en aning sprödare men inte mycket. Ett gott betyg.

Lavellaspont, ett väldigt tunt material

En nackdel med denna typ av material är att det är tunnare än nästa generations vinylfasader från OnceWall. Lavellas godstjocklek är tre gånger kraftigare än dess nordamerikanska syster Kaycan som är än tunnare.

Fladdrig fasad

PVC rör sig i takt med att temperaturen växlar. När man monterar en Lavellafasad så skruvar man inte hårt utan man låter alla skruvar sitta någon millimeter ut för att tillåta att materialet rör sig. Detta kan vara ett problem men tack vare att Lavellan är såpass kraftig så blir intrycket gott.

Yta

Ytan är slät och lite halvblank.

I profil:

Plastpanel av Lavella

Skadad panel:

Om olyckan är framme
Inga problem. Superenkel att byta ut!